FIRST Lego League on maailmanlaajuinen kisa 9—16-vuotiaille nuorille. Joka syyskuussa julkaistaan uusi haaste, jonka ratkaisemiseen on pari kuukautta aikaa. Kisa pelataan n. 2,5 × 1,5 m2 -kokoisella pelilaudalla, jossa esteinä eli haasteena on Lego-palikat. Robotti on Lego Mindstorms.
FLL-kisaan osallistuu vuosittain 200 000 nuorta ympäri maapallon. Kisaan kuuluu kolme eri osa-aluetta. Designi eli kuinka hyvin robotti on rakennettu ja ohjelmisto koodattu. Projektityössä nuoret esittävät tieteellisen työnsä tuomaristolle. Pääkisa on kuitenkin kolmiosainen robottipeli.
Robottipelissä on selkeät säännöt, mutta ei muita rajoituksia. Robotin pitää toteuttaa sääntöjen puitteissa mahdollisimman monta tehtävää 2,5 minuutissa. Jokaisesta tehtävästä tulee pisteitä.
Pelissä kaksi pelilautaa on asetettu vastakkain, ja kaksi joukkuetta kisaavat samaan aikaan.
Tärkeintä First Lego Leaguessa on kaikkia kannustava tiimihenki, joka on kirjattu ydinarvoina
Ydinarvot ovat kilpailua tärkeämpiä. Ensin tulee toisten kunnioittaminen, uusien asioiden löytäminen, tiedon jakaminen ja ymmärtäminen, että teemme asioita, jotka ovat vaikeita myös ohjaajille.
Hauskuus, musiikki, laulaminen, tanssiminen kuuluvat FLL-kisaan. Elämä on.
Kaikki sopivat joukkueeseen. Tiimiläisten lisäksi tarvitsemme sponsoreita, huoltajia, innovaattoreita, kyyditsijöitä ja ammattilaisia.
Kaikki ovat tervetulleita mukaan. Tiimin menestykseen tarvitaan monipuolista osaamista jokaiselta alalta. Tekniikan ja robotiikan lisäksi tarvitaan esiintyjiä, hengen ylläpitäjiä ja dokumentoijia.
Valmentajan ei tarvitse olla opettaja, vaan kuka tahansa kiinnostunut voi osallistua. Tiimin voi perustaa kouluun, mutta myös kaveriporukalla tai muuten. Valmentajan ei tarvitse huippuammattilainen — tiimiläiset tekevät työn.
Hyvä tiimi tarvitsee tukijoita. Kisamatkoihin ja Legoihin tarvitaan rahaa mutta myös ammattitaitoa, hyviä kysymyksiä ja kannustusta.
Kaikki maksaa, myös FLL-harrastus. Kustannukset ovat kuitenkin melko pieniä. Tarvitset Lego MindStorms Education -setin, pelipöydän ja vuosittain vaihtuvan pelisetin.
Kisamatkat on tärkeä osa FLL-toimintaa. Niitä tukemaan kannattaa etsiä sponsoreita.
Syksyllä 2014 toiminta aloitettiin mainostamalla FLL:ää kirjastossa Espoossa, museossa Tampereella, Lego-tapahtumassa Vantaalla ja opettajien koulutuspäivillä Seinäjoella. Keväällä 2015 järjestämme koulutusta sekä popUp-tapahtumia nuorisolle.
Tähän tulee lisää kuvia.
Muutama lyhyt ohje lähinnä NXT2:n käyttöön EV3:n ympäristössä. Toimii myös EV3:lle. Pdf-muodossa, mutta alkuperäiset Inkscapen svg-tiedostot ohessa.
Foorumi on Palikkatakomon sivuilla. Siellä, muiden Lego-harrastajien turvissa on hyvä keskustella kisasta, projekteista, ohjelmoinnista tai kaikesta muusta. Myös sivuilla olevista virheistä voi ilmoitella sinne tai suoraan pohjalla oleviin osoitteisiin.
Alla linkkejä joihinkin keskusteluihin.
Vuoden 2016 haasteena on roskat ja kestävä kehitys. Mitä tapahtuu lelujen paketeille, vaikuttavatko muovit meren eläviin, voiko minun roska olla hyödyllinen muille?
Näihin ja moniin muihin luontoa koskeviin kysymyksiin vastaa FLL 2015 Trash Trek. Lue lisää.
Linkkejä suomalaisten FLL-joukkueiden sivuille sekä isompiin organisaatioihin. FLL Suomen linkkilista on osoitteessa www.luntti.net/FLL/linkkeja.php
Graafinen ohjelmointiympäristö on mielenkiintoinen. Se sisältää kaikki oleelliset asiat; muuttujat, silmukat ja ehtolauseet, mutta ei olioita. Aiempi ohjelmointikokemus ei missään nimessä ole välttämätöntä, sillä graafisuus poikkeaa perinteisestä ja nuoret osaavat.
Nuorten ohjaaminen tieteellisen työn tekemiseen kouluajan ulkopuolella ei ole helppoa. Toisaalta, tässä ei juuri ole rajoituksia. Saa ideoida ja toteuttaa vapaasti ilman Legoja tai Legoilla. Vaikka Raspberry Pillä tai nukeilla.
FLL-kerhon pitämiseen menee aikaa. Enemmän tai vähemmän. Usein ongelma on saada nuoret poistumaan kerhotiloista sovitun ajan jälkeen. Juuri ennen kisaa innotus lisääntyy ja vauhti kasvaa. Tunti viikossa voi riittää, jotkut voivat käyttää aikaa reilusti enemmänkin.
Helposti. Kerää joukkue, 3—12 nuorta, iältään 9—16-vuotiaita. Kaikki saavat olla tyttöjä, jos niin haluaa. Lukekaa säännöt ja rakentakaa pelipöytä. Syyskuun puolivälissä saamme Suomeen pelimaton (joka laitetaan laudalle). Sitä ennen ilmoita joukkueesi vapaamuotoisesti allekirjoittaneille. Järjestä tapaamisia, suunnitelkaa, ideoikaa robotteja. Tehkää projektityötä, pitäkää hauskaa. Osallistukaa kisoihin. Niistä täällä lisää.
www.luntti.net/FLL on vanhentunut.
FIRST LEGO League:n uusi, toiminnassa oleva sivusto on